Masło roślinne
Opis
Masło roślinne to kremowy, łatwo rozsmarowalny produkt o barwie od jasnokremowej do delikatnie żółtej, o neutralnym lub lekko orzechowym smaku zależnym od użytych olejów i dodatków. Ma gładką konsystencję podobną do tradycyjnego masła, często wzbogaconą o emulgatory, sól lub naturalne aromaty. Pod względem odżywczym jest skoncentrowanym źródłem tłuszczu, zwykle bogatym w jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz pozbawionym cholesterolu, a często także wzbogacanym w witaminy A i D oraz B12 w wersjach wegańskich. Wybierając produkty bez tłuszczów trans i z olejami o korzystnym profilu kwasów tłuszczowych, można zmniejszyć udział tłuszczów nasyconych w diecie i wspierać zdrowie serca. Masło roślinne sprawdza się jako smarowidło, dodatek do pieczenia, sosów i delikatnego smażenia; do potraw o wysokiej temperaturze warto wybierać warianty o wyższej temperaturze dymienia. Przechowuje się je w lodówce w szczelnym pojemniku dla zachowania świeżości, natomiast do codziennego smarowania można przechowywać przez krótki czas w temperaturze pokojowej.