Mielone mięso z indyka (z udźca)
Opis
Mielone mięso z indyka z udźca charakteryzuje się ciemniejszym, różowawo-czerwonym odcieniem i nieco grubszą strukturą niż mięso z piersi; ma intensywniejszy, lekko orzechowy smak oraz większą soczystość, co czyni je aromatycznym i uniwersalnym składnikiem. Jest dobrym źródłem chudego białka, witamin z grupy B, żelaza, cynku i selenu, przy niższej zawartości tłuszczu nasyconego niż wołowina czy wieprzowina; wspiera regenerację mięśni, odporność i kontrolę masy ciała, o ile jest spożywane w ramach zrównoważonej diety. Świetnie nadaje się do klopsów, burgerów, sosów mięsnych, nadzień, farszów, tacos i potrawek, dobrze łączy się z ziołami, przyprawami i warzywami, zachowując wilgotność przy smażeniu, pieczeniu czy grillowaniu. Przechowywać w chłodnym miejscu do 1–2 dni lub zamrozić do około 3 miesięcy w szczelnym opakowaniu, rozmrażać w lodówce i gotować do wewnętrznej temperatury 74°C; nie zamrażać ponownie rozmrożonego mięsa surowego.