Pieprz ziarnisty
Opis
Pieprz ziarnisty to suszone, twarde owoce pnącza Piper nigrum, zwykle czarne, rzadziej białe, zielone lub różowe, o kulistym kształcie i intensywnym, pikantno-korzennym aromacie z subtelnymi nutami cytrusów i żywicy. Smak jest ostry, rozgrzewający i długo utrzymuje się na podniebieniu, a stopień ostrości zależy od odmiany i świeżości ziaren. Pod względem odżywczym pieprz jest niskokaloryczny, dostarcza błonnika, śladowych minerałów i związków fenolowych; zawarta piperyna ma właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne oraz poprawia wchłanianie niektórych składników, na przykład kurkuminy. W kuchni ziarnisty pieprz sprawdza się do mięs, sosów, zup, marynat i dressingów, świetnie uwydatnia smak potraw zarówno podczas gotowania, jak i jako świeżo mielony dodatek na końcu. Należy przechowywać go w szczelnym pojemniku w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu; całe ziarna zachowują aromat znacznie dłużej niż mielone.