Sok z limonki
Opis
Sok z limonki ma jasny, zielonkawy odcień i przejrzystą konsystencję, o intensywnie kwaśnym, świeżym smaku z cytrusową, nieco kwiatową nutą i lekką goryczką w finiszu. Jest niskokaloryczny, bogaty w witaminę C i polifenole, dostarcza przeciwutleniaczy wspierających odporność, wzmacniających skórę i ułatwiających wchłanianie żelaza; kwas cytrynowy sprzyja trawieniu i może pomagać w zapobieganiu tworzeniu się kamieni nerkowych przy umiarkowanym spożyciu. W kuchni sok z limonki znakomicie równoważy tłuste i słodkie smaki, stosuje się go w marynatach, dressingach, ceviche, sosach, deserach oraz koktajlach jako wykończenie dodające świeżości. Przechowuj go w lodówce w szczelnym pojemniku i zużywaj w ciągu 2–3 dni dla najlepszej świeżości; można go też porcjować i zamrażać w kostkach na kilka miesięcy.