Miód wielokwiatowy
Opis
Miód wielokwiatowy to uniwersalny, łagodny miód o zmiennej barwie od jasnobursztynowej do ciemniejszej, zależnie od sezonu i źródeł nektaru, o delikatnym, kwiatowym aromacie i subtelnej słodyczy bez dominujących nut charakterystycznych dla miodów monofloralnych. Składnik ten jest głównie źródłem łatwo przyswajalnych cukrów prostych (glukozy i fruktozy), dostarcza ok. 300 kcal na 100 g oraz niewielkie ilości witamin, minerałów i związków przeciwutleniających; ma również właściwości przeciwdrobnoustrojowe i łagodzi podrażnienia gardła, dlatego może wspierać naturalne mechanizmy obronne organizmu. W kuchni miód wielokwiatowy sprawdza się jako uniwersalny słodzik do herbaty, jogurtów i płatków, składnik dressingów, marynat, polew i wypieków oraz doskonałe dopełnienie serów i dań z pieczonym mięsem. Przechowuje się go w szczelnie zamkniętym pojemniku w suchym, chłodnym miejscu z dala od światła; nie wymaga chłodzenia, a ewentualne krystalizowanie usuwa się delikatnym podgrzewaniem w kąpieli wodnej.