Mleko kokosowe (puszka)
Opis
Mleko kokosowe z puszki to gęsty, kremowy płyn o perłowo-białej barwie, który często rozwarstwia się na gęstszą śmietankę i wodnisty płyn. Ma wyraźny, słodkawy aromat kokosa i jedwabistą konsystencję, która wzbogaca zarówno słone, jak i słodkie potrawy. Jego smak jest delikatnie tropikalny, przyjemnie tłusty i może działać jako bezmleczna alternatywa dla śmietany. Od strony odżywczej mleko kokosowe jest kaloryczne i bogate w tłuszcze nasycone, w tym średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCT), które szybko dostarczają energii; zawiera też minerały takie jak mangan, miedź i żelazo, natomiast ma niewiele białka i węglowodanów. Pasuje doskonale do curry, zup, sosów, smoothie, deserów i wypieków jako baza kremowa lub substytut mleka krowiego. Należy przechowywać puszkę w chłodnym, suchym miejscu; po otwarciu przelać do szczelnego pojemnika i trzymać w lodówce 4–7 dni lub zamrozić porcjami, pamiętając o wymieszaniu przed użyciem.