Orzeszki ziemne prażone, solone
Opis
Orzeszki ziemne prażone, solone mają intensywny, lekko słony smak z wyraźną, orzechową nutą prażenia oraz złocisto-brązową, chrupiącą strukturę. Są przyjemnie tłuste w ustach, z charakterystycznym aromatem prażenia, który wzmacnia smak wielu potraw. Pod względem odżywczym dostarczają skoncentrowanego białka roślinnego oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także błonnika, witaminy E, niacyny i minerałów takich jak magnez i fosfor. Regularne, umiarkowane spożycie może wspierać sytość, zdrowie serca i funkcje metaboliczne, jednak warto pamiętać o wysokiej kaloryczności i zawartości soli w wersji solonej. W kuchni pasują do przekąsek, sałatek, past, dań azjatyckich, sosów i wypieków, dodając chrupkości i głębi smaku. Przechowywać w szczelnym opakowaniu w chłodnym, suchym miejscu, z dala od światła; dla dłuższej świeżości można trzymać w lodówce.