Gorzką czekoladę (min. 70% kakao)
Opis
Gorzka czekolada (min. 70% kakao) charakteryzuje się intensywnym, wytrawnym smakiem o wyraźnej goryczce i głębokim aromacie kakaowym; ma połyskującą, jednolitą, ciemnobrązową taflę i przyjemny „klik” po złamaniu. Dzięki wysokiej zawartości masy kakaowej dostarcza polifenoli i flawonoidów, jest źródłem magnezu, żelaza oraz błonnika i może wspierać nastrój i zdrowie układu krążenia przy umiarkowanym spożyciu, pamiętając o kaloryczności i tłuszczach. W kuchni sprawdza się w deserach (ganache, brownies, musy), do polew, temperowania i wykończeń oraz jako kontrast smakowy w sosach wytrawnych, z ostrością lub kawą; świetnie łączy się z owocami, orzechami i czerwonym winem. Przechowuj w chłodnym, suchym i zacienionym miejscu (ok. 15–18°C) w szczelnym opakowaniu, z dala od silnych zapachów; unikaj lodówki ze względu na kondensację.