Papryka chili mielona
Opis
Papryka chili mielona to intensywny, czerwony proszek o zmiennej ostrości, od łagodnej i lekko słodkawej po piekącą i dymną, o aromacie zależnym od odmiany i stopnia wysuszenia. W konsystencji jest drobna, czasem zawiera drobinki skórek i nasion, co dodaje tekstury i głębi smaku. Jako przyprawa ma niewiele kalorii, ale jest źródłem witaminy C i karotenoidów (witamina A) oraz cennych przeciwutleniaczy. Zawarta w niej kapsaicyna może wspomagać przemianę materii, łagodzić ból i działać przeciwzapalnie, choć u osób wrażliwych może powodować podrażnienia układu pokarmowego. Idealnie pasuje do mięs, sosów, dań meksykańskich i azjatyckich, zup, marynat i olejów smakowych, podbijając smak potraw. Przechowuj w szczelnym, nieprzezroczystym pojemniku w chłodnym, suchym miejscu z dala od światła i wilgoci; najlepiej użyć w ciągu 6–12 miesięcy dla pełni aromatu.