Pietruszka
Opis
Pietruszka to intensywnie zielona ziołowa natka o świeżym, lekko pieprznym i słodkawym smaku; występuje w odmianach o płaskich lub pofalowanych liściach, z delikatnymi łodygami i korzeniem dobrze znanym jako pietruszka korzeniowa. Jest bogata w witaminy C, K i A, kwas foliowy, żelazo oraz przeciwutleniacze, które wspierają odporność, zdrowie kości i krwi oraz wspomagają trawienie i detoksykację dzięki zawartości chlorofilu i flawonoidów. W kuchni pietruszka sprawdza się jako dekoracja i składnik smakowy w zupach, sosach, sałatkach, pesto, marynatach, potrawach z ryb i drobiu oraz w mieszankach ziołowych; dodaje świeżości niemal każdemu daniu. Przechowywać w lodówce owiniętą wilgotnym ręcznikiem papierowym lub w słoiku z wodą, wymieniając wodę co kilka dni, a na dłużej zamrażać drobno posiekaną lub przechowywać w oleju.