Posiekane orzechy
Opis
Posiekane orzechy mają wyrazisty, lekko słodko-orzechowy smak z nutami prażenia i chrupiącą, nieregularną teksturą; wizualnie występują jako drobne kawałki o ciepłych odcieniach brązu, które dodają potrawom atrakcyjnego kontrastu. Świetnie komponują się z wypiekami, owsiankami i musli, sałatkami, deserami, jogurtami, sosami i daniami azjatyckimi, a także jako posypka do zup czy pieczonych warzyw, wzmacniając smak i strukturę potrawy. Pod względem odżywczym posiekane orzechy dostarczają zdrowych tłuszczów jednonienasyconych i wielonienasyconych, białka, błonnika, witamin (np. E) i minerałów (magnez, miedź), a także przeciwutleniaczy wspierających zdrowie serca i układu metabolicznego. Przechowywać je najlepiej w szczelnie zamkniętym pojemniku w chłodnym, ciemnym miejscu; dla dłuższej świeżości warto trzymać je w lodówce lub zamrażarce, aby uniknąć jełczenia i przenikania zapachów.