Przepiórka
Opis
Przepiórka to mały ptak o delikatnym, subtelnie dzicznym smaku i złocisto-brązowym upierzeniem; mięso jest zwarte, soczyste i aromatyczne, a jaja – drobne, nakrapiane – mają intensywniejszy smak niż kurze. Pod względem odżywczym mięso przepiórcze dostarcza wysokiej jakości białka, żelaza, witamin z grupy B, selenu i fosforu przy stosunkowo niskiej zawartości tłuszczu, natomiast jaja są bogate w witaminy, minerały i zdrowe tłuszcze, choć zawierają więcej cholesterolu niż jaja kurze. Przepiórki świetnie nadają się do pieczenia i grillowania w całości, faszerowania, duszenia oraz do komponowania eleganckich przystawek, a ich jaja idealnie sprawdzają się w sałatkach, marynatach i na kanapkach. Świeże mięso przechowuj w lodówce do 1–2 dni lub zamrażaj do 6 miesięcy, a jaja w chłodnym miejscu w oryginalnym opakowaniu; rozmrażaj powoli w lodówce i unikaj krzyżowego skażenia.