Rum
Opis
Rum to destylowany alkohol ze soku trzciny cukrowej lub melasy, o klarownej barwie w wersji białej oraz złoto‑bursztynowej do ciemnej w odmianach leżakowanych. Smak bywa słodkawy, z nutami karmelu, wanilii, dębu i przypraw, od lekkiego i świeżego po pełny, korzenny i dymny w rumach starzonych. Pod względem odżywczym rum dostarcza głównie kalorii pochodzących z etanolu i ewentualnych cukrów; zawiera niewielkie ilości związków fenolowych z beczki, ale nie jest istotnym źródłem witamin ani minerałów. Umiarkowane spożycie bywa wiązane z niektórymi korzyściami kardiometabolicznymi, jednak nadmierne picie szkodzi zdrowiu. W kuchni rum doskonale pasuje do koktajli, deserów (ciasta rumowe, sosy), marynat, flambirowania i aromatyzowania suszonych owoców czy kawy. Przechowywać należy szczelnie zamknięty w pozycji pionowej w chłodnym, ciemnym miejscu; nie wymaga chłodzenia i nie zyskuje po otwarciu, choć nie psuje się szybko dzięki wysokiej zawartości alkoholu.