Menu

Ryż basmati

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Ryż basmati to długie, smukłe ziarna o delikatnym, orzechowo-kwiatowym aromacie, które po ugotowaniu pozostają sypkie i lekko puszyste, z subtelną, przyjemnie miękką teksturą. Jego charakterystyczny zapach i gładkie, jasnożółtawe do białych ziaren wyglądają atrakcyjnie jako baza do dań jednogarnkowych oraz eleganckich przystawek. Pod względem odżywczym basmati dostarcza głównie węglowodanów będących łatwym źródłem energii, ma niewielką zawartość tłuszczu, umiarkowaną ilość białka oraz śladowe ilości witamin z grupy B i minerałów jak mangan. Pełnoziarnista odmiana (brązowa basmati) zawiera więcej błonnika i ma niższy indeks glikemiczny, co sprzyja kontroli glukozy i uczuciu sytości. Ryż ten świetnie komponuje się z curry, pilawami, potrawami z grilla i sałatkami. Przechowuj go w szczelnym pojemniku w chłodnym, suchym i zacienionym miejscu; brązowy ryż magazynuj krócej lub w lodówce ze względu na oleje w otrębach.

Wartości odżywcze (na 100g)

121 kcal Kalorie
2,7g Białko
25,2g Węglowodany
0,4g Tłuszcze

Informacje

Typowa waga 100.0g
Kategorie

🍳 Przepisy z tym składnikiem (4)

Biryani z kurczakiem

⏱️ 120 min 🔴 hard

Teriyaki z łososiem

⏱️ 30 min 🟢 easy

Jollof Rice nigeryjskie

⏱️ 60 min 🟡 medium

Wegetariańskie curry

⏱️ 90 min 🟡 medium