Ser cheddar (tarty)
Opis
Ser cheddar (tarty) ma wyrazisty, lekko orzechowy i pikantny smak zależny od stopnia dojrzewania oraz kremową, dobrze topiącą się konsystencję; w formie tartej występuje w wąskich, łatwych do rozprowadzenia wiórkach o barwie od kremowej do intensywnie pomarańczowej. Pod względem odżywczym jest dobrym źródłem białka, wapnia, fosforu oraz witamin A i B12, co wspiera zdrowie kości i regenerację mięśni, jednak zawiera także znaczną ilość tłuszczów nasyconych i sodu, więc warto spożywać go z umiarem. Tarty cheddar doskonale nadaje się do zapiekanek, makaronów (np. mac and cheese), tacos, pizzy, kanapek i sosów dzięki szybkiemu topnieniu i intensywnemu aromatowi. Przechowywać należy w lodówce, szczelnie zapakowany w folię lub pojemnik, zużyć w ciągu kilku dni po otwarciu; można go też zamrozić na maksymalnie 2–3 miesiące, pamiętając o możliwej zmianie tekstury.