Soczewica zielona (Le Puy)
Opis
Soczewica zielona Le Puy to drobne, soczyście zielone, lekko niebieskawe ziarna o słodko-pieprznym, orzechowym smaku i zwartej strukturze, która świetnie utrzymuje kształt po ugotowaniu. Jest bogata w białko roślinne, błonnik, żelazo, kwas foliowy i potas, ma niską zawartość tłuszczu i niski indeks glikemiczny, co sprzyja sytości, kontroli poziomu cukru we krwi, zdrowiu serca i mikroflory jelitowej. Kulinarne zastosowania soczewicy Le Puy obejmują sałatki, chłodzone lub ciepłe przystawki, gęste zupy, duszone potrawy i farsze; dobrze komponuje się z octem, szalotką, ziołami, warzywami korzeniowymi, rybami i mięsem. Przechowuj suchą soczewicę w szczelnym pojemniku w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu; ugotowaną w lodówce do 4–5 dni lub zamroź do 2–3 miesięcy. Przed gotowaniem przepłucz i odcedź, gotuj delikatnie około 20–25 minut, aby zachować jędrność.