Sos holenderski
Opis
Sos holenderski to aksamitna, jasnożółta emulacja zrobiona z żółtek jaj, klarowanego masła i soku z cytryny, o kremowej konsystencji, maślanym, lekko kwaskowatym smaku z delikatną nutą jajeczną. Pod względem odżywczym jest kaloryczny i bogaty w tłuszcze nasycone oraz cholesterol, ale dostarcza też rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A i D z masła oraz białka z żółtek, dlatego warto go spożywać z umiarem jako dodatek wzbogacający potrawy. Sos idealnie pasuje do jaj Benedykta, gotowanych warzyw, ryb i steków, podkreślając smaki delikatnych składników. Najlepiej serwować świeżo przygotowany; przechowywać w lodówce do 48 godzin w szczelnym pojemniku i delikatnie ogrzać kąpielą wodną, unikając mikrofali. Nieznaczne zwarzenie można naprawić reemisją odrobiną ciepłej wody lub świeżym żółtkiem.