Syrop z kwiatu czarnego bzu
Opis
Syrop z kwiatu czarnego bzu ma intensywny, kwiatowo-miodowy aromat z delikatną nutą cytrusową i lekko muszkatołowym podtonem; wizualnie jest przejrzysty, od jasnozłotego do bursztynowego, o gęstej, lepko-słodkiej konsystencji. Jako produkt głównie cukrowy dostarcza energii, ale zachowuje część związków fenolowych i flawonoidów z kwiatów, które wykazują działanie antyoksydacyjne i tradycyjnie wspomagają łagodne dolegliwości górnych dróg oddechowych, warto jednak spożywać go z umiarem ze względu na wysoką zawartość cukru. W kuchni syrop świetnie łączy się z wodą gazowaną i herbatami, jako dodatek do koktajli, deserów, jogurtów czy dressingów, podkreślając świeże i owocowe kompozycje. Przechowuje się go w chłodnym, ciemnym miejscu przed otwarciem; po otwarciu należy trzymać w lodówce i zużyć w ciągu kilku tygodni, można też porcjować i zamrażać.