Menu

Szałwia świeża

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Szałwia świeża ma charakterystyczne, szarozielone, owłosione liście o mocnym, aromatycznym smaku łączącym nuty ziemiste, sosnowe i lekko gorzkawe z odrobiną kamfory. Jest intensywna, dlatego używa się jej oszczędnie, jako akcentu smakowego. Pod względem odżywczym szałwia jest niskokaloryczna, dostarcza witaminy K, A i C oraz minerałów takich jak mangan i wapń, a także związki fenolowe i przeciwutleniacze (np. rozmarynowy), które wykazują właściwości przeciwzapalne i wspomagające trawienie; tradycyjnie wykorzystuje się ją też w naparach łagodzących dolegliwości gardła. W kuchni szałwia świetnie komponuje się z tłustymi mięsami, cielęciną, wieprzowiną, drobiem, masłem i serami, idealna do masła szałwiowego, duszonych farszów, gnocchi, pieczonych warzyw oraz fasoli. Aby zachować świeżość, liście owiń wilgotnym ręcznikiem papierowym, włóż do szczelnego pojemnika lub woreczka i przechowuj w lodówce maksymalnie tydzień; na dłużej zamrażaj w oleju lub susz.

Wartości odżywcze (na 100g)

315 kcal Kalorie
10,6g Białko
60,7g Węglowodany
12,8g Tłuszcze

Informacje

Typowa waga 100.0g

🍳 Przepisy z tym składnikiem (6)

Pieczone Gnocchi z Dynią, Szałwią i Orzechowym Masłem

⏱️ 90 min 🟡 medium

Pieczone Gnocchi z Kremowym Sosem Dyniowym, Szałwią i Karmelizowanymi Orzechami Pekan

⏱️ 90 min 🟡 medium

Kremowe Gnocchi z Dynią, Szałwią i Prażonymi Orzechami Laskowymi

⏱️ 60 min 🟡 medium

Kremowe gnocchi z palonym masłem szałwiowym, pieczoną dynią i chrupiącą pancettą

⏱️ 60 min 🟡 medium

Pierogi Fusion z Dynią, Krewetkami i Trawą Cytrynową w Maśle Szałwiowym

⏱️ 130 min 🟡 medium

Jesienna Pizza Bianca z Pieczoną Dynią, Szałwią i Kozim Serem

⏱️ 110 min 🟡 medium