Menu

Kapary (opcjonalne)

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Kapary to drobne, zielono‑oliwkowe pączki krzewu kaparowego, najczęściej marynowane w soli lub occie, o intensywnym, pikantno‑słonym, lekko cytrusowo‑kwiatowym smaku oraz jędrnej, mięsistej teksturze. Są niskokaloryczne, dostarczają śladowych ilości białka, błonnika, witaminy K oraz minerałów, a dzięki zawartości flawonoidów i przeciwutleniaczy mogą wspierać przeciwzapalne mechanizmy organizmu; warto jednak pamiętać o wysokiej zawartości sodu w konserwach. W kuchni kapary świetnie podkreślają sosy, sałatki, ryby, dania z makaronu (np. puttanesca), mięsa oraz dressingów i past, dodając wyrazistej soli i kwasowości. Po otwarciu przechowuj je w lodówce zanurzone w oryginalnym płynie i szczelnie zamknięte, używaj czystej łyżki, a niezużyty słoik przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu przed otwarciem.

Wartości odżywcze (na 100g)

23 kcal Kalorie
2,4g Białko
4,9g Węglowodany
0,9g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (1)

Koreczki z oliwkami

⏱️ 45 min 🟢 easy

🥗 Podobne składniki

Bulion warzywny

Rozmaryn

Orzechy laskowe prażone

Ser feta

Papryka czerwona

Pstrąg

🆕 Najnowsze przepisy

Andyjska Miska Mocy z Quinoa, Wędzonym Batatem i Kremem z Awokado

⏱️ 75 min 👁 52

Tarta 'Ogródkowe Skarby' na Ziołowym Spodzie

⏱️ 90 min 👁 62

Pieczone ziemniaki w ziołowej soli z kremowym gzikiem chrzanowym

⏱️ 75 min 👁 31

Kremowa Zapiekanka z Młodej Kapusty z Białą Kiełbasą pod Koperkową Kruszonką

⏱️ 75 min 👁 34

🎲 Losowy przepis

Spróbuj czegoś nowego!

Pieczone Gnocchi z Dynią Piżmową, Szałwią i Chrupiącymi Orzechami Laskowymi

⏱️ 60 min 📂 Obiady

📰 Najnowsze aktualności

24.12.2025 · Porady

Jak przechowywać posiekane pistacje, żeby dłużej się trzymały

23.12.2025 · Porady

Najczęstsze błędy przy gotowaniu owsianki z owocami

23.12.2025 · Porady

Jak przechowywać karkówkę wieprzową, żeby dłużej się trzymała?

Zobacz wszystkie aktualności →