Menu

Miód (opcjonalnie)

🌱 Wegetariańskie

Opis

Miód (opcjonalnie) to naturalny, lepkawy syrop o bogatej palecie smaków — od delikatnie kwiatowego po intensywnie karmelowy — oraz barwie od niemal przezroczystej po głęboki bursztyn, zależnej od rośliny miododajnej. Jego smak jest słodki i aromatyczny, potrafi wzbogacić zarówno dania słodkie, jak i wytrawne, nadając im pełnię i zaokrąglenie. Pod względem odżywczym miód składa się głównie z prostych cukrów (fruktozy i glukozy), dostarcza kalorii i niewielkich ilości witamin, minerałów i antyoksydantów; ma także właściwości antybakteryjne i łagodzące gardło. Należy go stosować z umiarem ze względu na wysoką zawartość cukru i unikać u dzieci poniżej 1. roku życia. W kuchni miód pasuje do herbat, sosów, marynat, dań z grilla, wypieków i serów. Przechowuje się go szczelnie w suchym, chłodnym miejscu, niekoniecznie w lodówce; krystalizację można odwrócić, podgrzewając słoik w ciepłej kąpieli wodnej.

Wartości odżywcze (na 100g)

304 kcal Kalorie
0,3g Białko
82,0g Węglowodany
0,0g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (2)

Ziołowa herbata świąteczna

⏱️ 20 min 🟢 easy

Sałatka z buraków i koziego sera

⏱️ 45 min 🟡 medium

🥗 Podobne składniki

Bób gotowany

Suszone grzyby (borowiki lub mieszanka leśna)

Pieprz ziołowy

Ziemniaki (typ c, mączyste)

Pesto rosso (z suszonych pomidorów)

Asafetyda (hing)

🆕 Najnowsze przepisy

Andyjska Miska Mocy z Quinoa, Wędzonym Batatem i Kremem z Awokado

⏱️ 75 min 👁 53

Tarta 'Ogródkowe Skarby' na Ziołowym Spodzie

⏱️ 90 min 👁 65

Pieczone ziemniaki w ziołowej soli z kremowym gzikiem chrzanowym

⏱️ 75 min 👁 33

Kremowa Zapiekanka z Młodej Kapusty z Białą Kiełbasą pod Koperkową Kruszonką

⏱️ 75 min 👁 39

🎲 Losowy przepis

Spróbuj czegoś nowego!

Rosół z kury z domowymi kluskami

⏱️ 180 min 📂 Obiady

📰 Najnowsze aktualności

24.12.2025 · Porady

Jak przechowywać posiekane pistacje, żeby dłużej się trzymały

23.12.2025 · Porady

Najczęstsze błędy przy gotowaniu owsianki z owocami

23.12.2025 · Porady

Jak przechowywać karkówkę wieprzową, żeby dłużej się trzymała?

Zobacz wszystkie aktualności →