Olej orzechowy (z orzeszków ziemnych)
Opis
Olej orzechowy z orzeszków ziemnych ma wyraźny, intensywnie orzechowy aromat i smak z lekko słodkawą nutą; kolor waha się od jasnozłocistego (rafinowany) do głębszego bursztynu w wersjach tłoczonych na zimno, konsystencja jest klarowna i płynna. Pod względem odżywczym jest bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, dostarcza także wielonienasyconych omega-6 oraz witaminę E i fitosterole, co przy umiarkowanym spożyciu może wspierać zdrowie serca i działać przeciwutleniająco, choć jest wysokokaloryczny i warto dbać o równowagę kwasów tłuszczowych. W kuchni sprawdza się w smażeniu, głębokim tłuszczu i stir‑fry dzięki wysokiej temperaturze dymienia, jest doskonały do dressingów, marynat, sosów orzechowych i azjatyckich dań oraz do pieczenia, gdy chcemy uzyskać orzechowy aromat. Przechowywać w szczelnej butelce w chłodnym, ciemnym miejscu; wersje nieoczyszczone najlepiej trzymać w lodówce po otwarciu i zużyć w ciągu kilku miesięcy. Należy pamiętać o ryzyku alergii na orzeszki ziemne.