Pancetta
Opis
Pancetta to włoska słonina z boczku wieprzowego, solona i sezonowana z pieprzem i ziołami, zwykle nieskana dymem. Ma intensywny, mięsno-słonawy smak z delikatną słodyczą i kremową teksturą tłuszczu; krojona w cienkie plasterki prezentuje różowe mięso przeplatane białymi żyłkami tłuszczu. Pod względem odżywczym pancetta dostarcza skoncentrowane białko, witaminy z grupy B oraz energię z tłuszczów, ale jest też bogata w kalorie i sód, dlatego warto spożywać ją umiarkowanie jako element zbilansowanej diety. Kuchennie sprawdza się w sosach (carbonara, amatriciana), duszonych daniach, zupach, sałatkach i jako chrupiący dodatek do warzyw czy kanapek. Przechowywać w chłodnym miejscu (lodówka 0–4°C), szczelnie owiniętą lub vakuum; po otwarciu używać w ciągu kilku dni, a do dłuższego przechowania porcjować i zamrażać do około 2 miesięcy.