Wołowina mielona
Opis
Wołowina mielona to mięso o intensywnym, pełnym smaku i ziarnistej, miękkiej strukturze; kolor waha się od jasnoczerwonego świeżego surowca do brązowego po obróbce cieplnej, a zawartość tłuszczu wpływa na soczystość i aromat. Jest źródłem wysokowartościowego białka oraz istotnych mikroelementów, takich jak żelazo hemowe, witamina B12 i cynk, które wspierają produkcję krwi, funkcje neurologiczne i odporność; wybierając chudsze wersje, można zredukować udział tłuszczów nasyconych bez utraty białka. Wołowina mielona sprawdza się w burgerach, klopsikach, sosach bolońskich, tacos, zapiekankach i farszach, dobrze łączy się z ziołami, pomidorami i pikantnymi przyprawami. Przechowywać w chłodziarce do 1–2 dni lub w zamrażarce do 3–4 miesięcy w szczelnym opakowaniu; rozmrażać w lodówce i zawsze dokładnie ugotować do temperatury wewnętrznej około 71°C.