Żurawina mrożona
Opis
Żurawina mrożona to drobne, intensywnie czerwone owoce o jędrnej konsystencji po rozmrożeniu, z wyraźnie cierpkim, lekko kwaskowatym smakiem i ziarnistą strukturą. Jest niskokaloryczna, bogata w błonnik, witaminę C i przeciwutleniacze, przede wszystkim proantocyjanidyny, które mogą wspierać zdrowie układu moczowego i działać przeciwzapalnie oraz korzystnie wpływać na profil sercowo-naczyniowy. W kuchni sprawdza się do sosów, chutneyów, kompotów, smoothie, pieczenia, sałatek oraz dań z drobiu i wieprzowiny, dodając świeżej kwasowości i aromatu. Przechowywać należy w zamrażarce w szczelnym pojemniku lub worku, najlepiej porcjować przed zamrożeniem; po rozmrożeniu nie zaleca się ponownego zamrażania, a bezpieczne rozmrażanie odbywa się w lodówce lub bezpośrednio w potrawie podczas gotowania.