Bakłażany nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.
Opis
Kremowa pasta z pieczonego bakłażana - arabska kuzynka hummusu. Bakłażan pieczony na otwartym ogniu lub w piekarniku zyskuje wyjątkowy dymny aromat. Połączenie z tahini, czosnkiem i sokiem z cytryny tworzy aksamitną pastę o głębokim smaku. Podawana z ciepłą pitą i oliwą - idealna na przyjęcia i jako zdrowa przekąska. Wegańska, niskokaloryczna i niesamowicie aromatyczna.
Składniki (8)
- Tahini 60 g
- Sól morska 3 g
- Oliwa z oliwek 30 ml
- Cytryna 0.0 szt.
- Bakłażan 0.0 szt.
- Czosnek 0.6 ząbek
- ✨ Opcjonalne
- Kminek mielony 3 g
- Natka pietruszki 0.0 pęczków
💡 Kliknij na składnik aby oznaczyć jako użyty
Kroki przygotowania
Pieczemy bezpośrednio nad płomieniem lub w piekarniku w 220°C przez 30-40 min.
Gorące bakłażany przekrawamy, wyskrobujemy miąższ, odciskamy nadmiar płynu.
Rozgniatamy miąższ widelcem lub blendujemy na niegładką pastę.
Dodajemy tahini, przeciśnięty czosnek i sok z cytryny.
Doprawiamy kminkiem i solą, mieszamy.
Przekładamy na talerz, polewamy oliwą.
Dekorujemy posiekaną natką pietruszki i odrobiną papryki.
Ciekawostka
Baba ghanoush jest uważane za jedno z najstarszych dań w kuchni śródziemnomorskiej, a niektórzy twierdzą, że jego historia sięga nawet czasów starożytnych.
Najlepsze na
Wskazówki
Najlepiej podawać baba ghanoush w miseczce na szerokim talerzu, z dodatkiem ciepłej pity, oliwą z oliwek i świeżymi warzywami. Można udekorować natką pietruszki oraz posypać papryką dla lepszego efektu wizualnego.
Resztki baba ghanoush przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce, gdzie mogą się utrzymać do 5 dni. Aby podgrzać, najlepiej użyć mikrofalówki, a przed podaniem dodać odrobinę oliwy z oliwek.
📸 Ugotowane przez społeczność
Zaloguj się, aby dodać zdjęcieDodaj zdjęcie gotowej potrawy
Po zatwierdzeniu przez moderatora otrzymasz 10 punktów doświadczenia.
Nikt jeszcze nie dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!
Komentarze (0)
Bądź pierwszy który skomentuje ten przepis!
Dodaj komentarz