Zacznij od przygotowania rozczynu. W małej miseczce umieść pokruszone świeże drożdże. Dodaj jedną łyżkę cukru (8g z odważonej porcji 80g), jedną łyżkę mąki (15g z odważonej porcji 500g) i zalej 50 ml lekko podgrzanego mleka (z odważonej porcji 200ml). Mleko powinno być letnie, o temperaturze około 37°C - gdy włożysz palec, powinno być przyjemnie ciepłe, ale nie gorące. Wymieszaj wszystko dokładnie małą trzepaczką lub widelcem, aż składniki się połączą i nie będzie grudek. Przykryj miseczkę czystą ściereczką i odstaw w ciepłe, wolne od przeciągów miejsce na około 10-15 minut. Rozczyn jest gotowy, gdy znacznie zwiększy swoją objętość i na jego powierzchni pojawi się gęsta piana. To znak, że drożdże są aktywne i ciasto pięknie wyrośnie.
Komentarze (0)
Bądź pierwszy który skomentuje ten przepis!
Dodaj komentarz