Polędwicę nacieramy solą i pieprzem, obsmażamy na rozgrzanej patelni.
Opis
Arcy-dzieło brytyjskiej kuchni - polędwica wołowa w płaszczu z pasztetu grzybowego i ciasta francuskiego. Mięso obsmażone, otoczone duxelles z pieczarek i szynką parmeńską, zawinięte w złociste ciasto. Krojone ukazuje różowe wnętrze w chrupiącej skorupie. Danie świąteczne i na wielkie okazje wymagające precyzji, ale nagradzające niezapomnianym smakiem.
Składniki (9)
- Polędwica wołowa 800 g
- Pieczarki 400 g
- Szynka parmeńska 150 g
- Ciasto francuskie 500 g
- Musztarda Dijon 40 g
- Szalotka 50 g
- Jajko 0.0 szt.
- ✨ Opcjonalne
- Tymianek 5 g
- Masło 40 g
💡 Kliknij na składnik aby oznaczyć jako użyty
Kroki przygotowania
Gorące mięso smarujemy musztardą, studzimy.
Pieczarki i szalotkę siekamy bardzo drobno.
Smażymy na maśle z tymiankiem aż odparuje cała wilgoć (duxelles).
Na folię układamy plastry szynki zakładkowo.
Rozsmarowujemy duxelles, kładziemy mięso, zwijamy ciasno.
Schładzamy 30 minut, następnie owijamy w rozwałkowane ciasto.
Smarujemy rozbełtanym jajkiem, nacinamy wzory.
Pieczemy 25-30 min w 200°C. Mięso wewnątrz ma mieć 52°C.
Ciekawostka
Beef Wellington jest często uważany za danie, które stało się symbolem brytyjskiej kuchni, a jego nazwa może pochodzić od księcia Wellingtona, który pokonał Napoleona w bitwie pod Waterloo.
Najlepsze na
Wskazówki
Podawaj Beef Wellington na eleganckim talerzu, najlepiej w towarzystwie puree ziemniaczanego lub pieczonych warzyw. Udekoruj talerz świeżymi ziołami, a danie serwuj w temperaturze pokojowej, aby zachować pełnię smaku.
Resztki Beef Wellington przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni. Możesz także zamrozić je na maksymalnie 2 miesiące, a przed podgrzaniem najlepiej użyj piekarnika, aby ciasto pozostało chrupiące.
📸 Ugotowane przez społeczność
Zaloguj się, aby dodać zdjęcieDodaj zdjęcie gotowej potrawy
Po zatwierdzeniu przez moderatora otrzymasz 10 punktów doświadczenia.
Nikt jeszcze nie dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!
Komentarze (0)
Bądź pierwszy który skomentuje ten przepis!
Dodaj komentarz