Menu

Dal Tadka

Pikantne Kuchnia indyjska 45 min Łatwy 366 wyświetleń ~24,94 PLN - (0)
Oceń:
(0)

Opis

Dal Tadka to klasyczne indyjskie danie z soczewicy, będące podstawą kuchni indyjskiej od tysięcy lat. Soczewica jest gotowana do miękkości z kurkumą, a następnie doprawiana tadką - gorącym tłuszczem z przyprawami. Tadka to technika kulinarna polegająca na smażeniu przypraw w rozgrzanym ghee lub oleju, co uwalnia ich aromaty. To danie jest pożywne, bogate w białko i idealne dla wegetarian i wegan (przy użyciu oleju zamiast ghee).

Składniki (10)

Porcje:
4
  • Soczewica czerwona 300 g
  • Imbir świeży 15 g
  • Ghee (masło klarowane) 50 g
  • Cebula 0.0 szt.
  • Czosnek 0.8 ząbek
  • 🌿 Przyprawy
  • Kurkuma 5 g
  • Kminek 10 g
  • ✨ Opcjonalne
  • Chili 5 g
  • Pomidory suszone 1 g
  • Kolendra świeża (liście) 0.0 pęczków
💰 Szacowany koszt dania: ~24,94 PLN (6,23 PLN/porcję)

💡 Kliknij na składnik aby oznaczyć jako użyty

Kroki przygotowania

1

Wypłucz soczewicę i gotuj z kurkumą do miękkości (ok. 20 minut).

Składniki: Soczewica czerwona, Kurkuma
2

Na patelni rozgrzej ghee i dodaj nasiona kminku.

Składniki: Ghee (masło klarowane), Kminek
Uważaj, żeby nasiona się nie przypaliły
3

Dodaj posiekaną cebulę i smaż do złota.

Składniki: Cebula
4

Dodaj czosnek, imbir i chili, smaż 2 minuty.

Składniki: Czosnek, Imbir świeży, Chili
5

Dodaj pomidory i gotuj aż się rozpadną.

Składniki: Pomidory suszone
6

Połącz z ugotowaną soczewicą, udekoruj kolendrą.

Składniki: Kolendra świeża (liście)
Można podawać z ryżem basmati lub chapati

Ciekawostka

💡

Dal Tadka jest często uważane za danie comfort food w Indiach i jest podawane w wielu domach w różnych regionach.

Najlepsze na

Wskazówki

🍽️ Serwowanie

Najlepiej podać Dal Tadka na ciepłym talerzu, obok ryżu basmati lub chlebków naan. Udekoruj świeżymi liśćmi kolendry i podawaj z dodatkiem jogurtu naturalnego, aby złagodzić ostrość potrawy.

🥡 Przechowywanie

Resztki Dal Tadka najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce, gdzie mogą się utrzymać do 3 dni. Można je również zamrozić na okres do 2 miesięcy. Aby podgrzać, wystarczy użyć kuchenki mikrofalowej lub podgrzać na patelni, dodając odrobinę wody dla zachowania konsystencji.

📸 Ugotowane przez społeczność

Zaloguj się, aby dodać zdjęcie
Dodaj zdjęcie gotowej potrawy

Po zatwierdzeniu przez moderatora otrzymasz 10 punktów doświadczenia.

🍲

Nikt jeszcze nie dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Komentarze (2)

P
Pichcik Porada 2mo temu

Zamiast zwykłej soli użyjcie soli morskiej - smak jest delikatniejszy.

P
Pichcik Pytanie 6mo temu

Czy mogę użyć mleka kokosowego zamiast zwykłego mleka?

Dodaj komentarz

Może Cię też zainteresować

Kategorie tego przepisu

Kuchnia indyjska to fascynująca podróż przez kontynent przypraw - od łagodnych po ogniste. Curry w setce wariantów: tikka masala, butter chicken, korma, vindaloo i madras. Biryani, pulao i dal - dania ryżowe i z soczewicy pełne aromatu. Naan, chapati i paratha - indyjskie chleby pieczone w tandur...

Zobacz wszystkie przepisy z tej kategorii
Reklama