Rozpocznij od przygotowania formy i piekarnika. Wyłóż kwadratową formę o wymiarach 20x20 cm papierem do pieczenia tak, aby papier wystawał poza brzegi – ułatwi to późniejsze wyjęcie ciasta. Piekarnik nagrzej do 170°C, ustawiając grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Wyjmij jajka z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową.
Opis
To nie jest zwykłe brownie. To kwintesencja czekoladowej rozkoszy, w której głęboki, intensywny smak gorzkiej czekolady przełamany jest kwaskowatą nutą suszonej żurawiny i chrupkością prażonych orzechów włoskich. Jego sekret tkwi w idealnej konsystencji – wilgotne, ciągnące się i zwarte w środku (tzw. 'fudgy'), a na zewnątrz pokryte charakterystyczną, cienką i popękaną skorupką. Przepis został tak zbalansowany, aby ciasto nie było zbyt słodkie, pozwalając wybrzmieć wszystkim składnikom. Idealnie komponuje się z gałką lodów waniliowych, kleksem bitej śmietany lub po prostu filiżanką mocnej kawy. To doskonały deser na specjalne okazje, spotkania z przyjaciółmi, ale też idealny poprawiacz nastroju na chłodne, deszczowe wieczory.
Składniki (11)
- Gorzka czekolada 70% 150 g
- Masło 115 g
- Jajka 2 szt.
- Cukier trzcinowy demerara 150 g
- Mąka pszenna typ 450 60 g
- Kakao ciemne niesłodzone 20 g
- Suszona żurawina 80 g
- Orzechy włoskie 80 g
- 🌿 Przyprawy
- Sól 0.1 szczypt
- ✨ Opcjonalne
- Ekstrakt waniliowy 5 g
- Sól morska w płatkach 0.3 łyżeczek
💡 Kliknij na składnik aby oznaczyć jako użyty
Kroki przygotowania
Przygotowanie
Przygotuj dodatki. Orzechy włoskie posiekaj na większe kawałki, używając dużego noża kuchennego. Nie miel ich na pył – chcemy czuć ich chrupkość. Odłóż garść orzechów i żurawiny do posypania wierzchu ciasta.
Masa Czekoladowa
W średnim garnku o grubym dnie umieść masło i pokruszoną na małe kawałki gorzką czekoladę. Podgrzewaj na bardzo małej mocy palnika, ciągle mieszając drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką, aż składniki się rozpuszczą i połączą w gładką, lśniącą masę. Zdejmij z ognia i odstaw na bok do lekkiego przestudzenia na około 10 minut.
W dużej misce umieść jajka i cukier trzcinowy. Używając miksera ręcznego na wysokich obrotach, ubijaj masę przez około 5-7 minut. Gotowa masa powinna być bardzo puszysta, gęsta i jasna, a jej objętość powinna się potroić. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić.
Do puszystej masy jajecznej, powoli, cienką strużką wlewaj lekko przestudzoną masę czekoladową, jednocześnie miksując na najniższych obrotach miksera lub mieszając delikatnie szpatułką. Mieszaj tylko do połączenia składników w jednolity, gładki krem. Jeśli używasz ekstraktu waniliowego, dodaj go w tym momencie.
Na masę czekoladowo-jajeczną przesiej przez sito mąkę, kakao i sól. Używając silikonowej szpatułki lub drewnianej łyżki, bardzo delikatnie wmieszaj suche składniki w masę. Wykonuj ruchy od dołu do góry, zagarniając masę z dna miski. Mieszaj tylko do momentu, gdy nie będzie widać śladów mąki.
Pieczenie
Do gotowej masy dodaj większość posiekanych orzechów i żurawiny (zostawiając po garści do dekoracji). Delikatnie wymieszaj szpatułką, wykonując dosłownie 2-3 ruchy, aby równomiernie rozprowadzić dodatki w cieście.
Przelej ciasto do przygotowanej formy i wyrównaj wierzch szpatułką. Posyp równomiernie odłożonymi orzechami i żurawiną. Jeśli używasz, posyp całość szczyptą płatków soli morskiej. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom.
Piecz przez 25-30 minut. Brzegi ciasta powinny być ścięte i lekko odchodzić od formy, a środek wciąż lekko wilgotny i 'drżący' przy poruszeniu formą. Aby sprawdzić gotowość, wbij w środek ciasta drewniany patyczek – powinien wyjść oblepiony wilgotnymi okruszkami, ale nie surowym ciastem.
Studzenie i Krojenie
Wyjmij formę z piekarnika i postaw na metalowej kratce. Pozostaw ciasto w formie do CAŁKOWITEGO wystudzenia, co zajmie co najmniej 1-2 godziny. Nie próbuj go kroić, gdy jest ciepłe! Po wystudzeniu, chwyć za wystający papier do pieczenia i ostrożnie wyjmij całe ciasto z formy. Przełóż na deskę i pokrój na 9 równych kwadratów.
Ciekawostka
Brownie zostało wynalezione w Stanach Zjednoczonych pod koniec XIX wieku. Legenda głosi, że pierwsze brownie powstało na zamówienie Berthy Palmer, żony właściciela hotelu Palmer House w Chicago, która poprosiła o deser dla pań uczestniczących w wystawie światowej. Miał być mniejszy niż kawałek ciasta, ale wciąż z jego cechami, i łatwy do zjedzenia z pudełka na lunch.
Najlepsze na
Wskazówki
Brownie jest wyśmienite samo w sobie, ale można je podnieść na wyższy poziom. Podawaj je lekko podgrzane z gałką lodów waniliowych lub słony karmel. Świetnie komponuje się również z sosem malinowym, który przełamuje jego słodycz, oraz kleksem gęstej śmietany kremówki lub jogurtu greckiego. Idealnym napojem będzie mocne espresso lub szklanka zimnego mleka.
Przechowuj brownie w szczelnie zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej do 4 dni. Z każdym dniem staje się bardziej wilgotne i zwarte. Można je również zamrozić – pokrojone na kawałki i owinięte szczelnie folią spożywczą. W zamrażarce wytrzyma do 3 miesięcy. Aby rozmrozić, wystarczy zostawić je na godzinę w temperaturze pokojowej.
📸 Ugotowane przez społeczność
Zaloguj się, aby dodać zdjęcieDodaj zdjęcie gotowej potrawy
Po zatwierdzeniu przez moderatora otrzymasz 10 punktów doświadczenia.
Nikt jeszcze nie dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!
Komentarze (0)
Bądź pierwszy który skomentuje ten przepis!
Dodaj komentarz