Zacznij od aktywacji drożdży. W małym garnuszku podgrzej 250 ml mleka. Musi być ono letnie, o temperaturze około 37°C. Możesz to sprawdzić, zanurzając w nim czysty palec – powinno być przyjemnie ciepłe, ale nie gorące. Zbyt wysoka temperatura zabije drożdże. Do dużej miski pokrusz 50 g świeżych drożdży. Dodaj 1 łyżkę cukru (z puli 100 g przeznaczonej do ciasta), 2 łyżki mąki (z puli 500 g) i zalej całość ciepłym mlekiem. Delikatnie wymieszaj widelcem, tylko do połączenia składników. Przykryj miskę czystą ściereczką i odstaw w ciepłe, wolne od przeciągów miejsce na około 10-15 minut. Po tym czasie na powierzchni powinna pojawić się gęsta, bąbelkowa piana. To znak, że drożdże są aktywne i gotowe do pracy.
Komentarze (0)
Bądź pierwszy który skomentuje ten przepis!
Dodaj komentarz