Menu

Imam bayıldı

Pikantne Kuchnia bliskowschodnia Dania wegetariańskie Dania wegańskie 90 min Średni 378 wyświetleń ~24,03 PLN - (0)
Oceń:
(0)

Opis

Imam bayıldı to klasyczne tureckie danie wegetariańskie, którego nazwa oznacza 'imam zemdlał'. Według legendy, imam zemdlał z zachwytu nad tym daniem przygotowanym przez żonę - lub z przerażenia, ile oliwy użyła. Bakłażany są faszerowane słodką cebulą, pomidorami i czosnkiem, następnie duszone w oliwie. To danie uosabia serdeczność tureckiej kuchni domowej.

Składniki (8)

Porcje:
4
  • Oliwa z oliwek 150 ml
  • Bakłażan 0.0 szt.
  • Cebula 0.0 szt.
  • Pietruszka korzeń 0.0 szt.
  • Czosnek 0.2 ząbków
  • 🌿 Przyprawy
  • Sól 0.2 szczypt
  • ✨ Opcjonalne
  • Cukier biały 10 g
  • Pomidory suszone 2 g
💰 Szacowany koszt dania: ~24,03 PLN (6,01 PLN/porcję)

💡 Kliknij na składnik aby oznaczyć jako użyty

Kroki przygotowania

1

Obierz bakłażany paskami (zostawiając część skórki) i natnij wzdłuż, nie przecinając do końca.

Składniki: Bakłażan
To tworzy kieszeń na nadzienie
2

Posól bakłażany i odstaw 30 minut, by puściły gorki sok. Opłucz i osusz.

Składniki: Sól
3

Na oliwie smaż pokrojoną cebulę na bardzo małym ogniu 30 minut do karmelizacji.

Składniki: Cebula, Oliwa z oliwek
Cierpliwość! Cebula musi być słodka i miękka
4

Dodaj posiekany czosnek, pomidory, cukier i połowę pietruszki. Gotuj 10 minut.

Składniki: Czosnek, Pomidory suszone, Cukier biały, Pietruszka korzeń
5

Nafaszeruj bakłażany nadzieniem i ułóż w garnku. Podlej wodą i resztą oliwy.

6

Duś pod przykryciem 45 minut na małym ogniu. Podawaj schłodzone z resztą pietruszki.

To danie smakuje najlepiej następnego dnia

Ciekawostka

💡

Imam bayıldı to danie, które według legendy zyskało swoją nazwę, gdy imam zemdlał z zachwytu nad smakiem lub przerażenia nad ilością użytej oliwy.

Najlepsze na

Wskazówki

🍽️ Serwowanie

Najlepiej podawać to danie na dużym półmisku, udekorowane świeżą pietruszką. Podawaj schłodzone lub w temperaturze pokojowej, z dodatkiem pieczywa, które idealnie komponuje się z oliwą.

🥡 Przechowywanie

Resztki Imam bayıldı przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce do 3 dni. Można je również zamrozić, a przed podaniem najlepiej podgrzać w piekarniku lub na patelni na małym ogniu.

📸 Ugotowane przez społeczność

Zaloguj się, aby dodać zdjęcie
Dodaj zdjęcie gotowej potrawy

Po zatwierdzeniu przez moderatora otrzymasz 10 punktów doświadczenia.

🍲

Nikt jeszcze nie dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Komentarze (0)

Bądź pierwszy który skomentuje ten przepis!

Dodaj komentarz

Może Cię też zainteresować

Kategorie tego przepisu

Kuchnia bliskowschodnia to mozaika smaków Libanu, Izraela, Turcji i Iranu - aromatyczna i bogata w przyprawy. Hummus, falafel, baba ghanoush i tahini to podstawy, które przygotujesz w domu. Kebaby, shawarma i kofta - mięsne specjały z grilla i rożna. Tabbouleh, fattoush i sałatka z halloumi - świ...

Zobacz wszystkie przepisy z tej kategorii

Kuchnia wegetariańska to bogactwo smaków bez mięsa - zdrowa, kolorowa i sycąca. Białko roślinne: soczewica, ciecierzyca, fasola, groszek i soja w głównej roli. Sery i nabiał: feta, halloumi, ricotta i mascarpone w daniach głównych. Jajka w różnych wersjach: omlety, frittata, shakshuka i jajka po ...

Zobacz wszystkie przepisy z tej kategorii

Kuchnia wegańska to pyszne dania bez produktów odzwierzęcych - zdrowe, etyczne i przyjazne środowisku. Białko roślinne: tofu, tempeh, soja, soczewica, ciecierzyca i fasola w głównej roli. Wegańskie zamienniki nabiału: mleka roślinne, sery z orzechów nerkowca i wegańskie jogurty. Przepisy na wegań...

Zobacz wszystkie przepisy z tej kategorii
Reklama