Rozgrzej piekarnik do 200°C (tryb góra-dół). Batata dokładnie umyj, obierz ze skórki za pomocą obieraczki do warzyw i pokrój na równą kostkę o boku około 1,5 cm. Przełóż pokrojonego batata do miski, dodaj jedną łyżkę oliwy z oliwek, paprykę wędzoną, szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj dłońmi, aby każda kostka była pokryta przyprawami. Rozłóż bataty w jednej warstwie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 20-25 minut, aż kostki będą miękkie w środku i lekko skarmelizowane na zewnątrz. W połowie pieczenia przemieszaj je łopatką, aby upiekły się równomiernie. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Komentarze (0)
Bądź pierwszy który skomentuje ten przepis!
Dodaj komentarz