Menu

Lobster Roll

Przekąski Kolacje 30 min Średni 488 wyświetleń ~333,30 PLN - (0)
Oceń:
(0)

Opis

Kultowa kanapka z Maine - delikatne mięso homara w maślanej, opiekanej bułce. Wersja Maine style z majonezem i cytryną lub Connecticut style podgrzana z masłem. Słodkie, soczyste kawałki homara kontrastują z chrupiącą bułką. Prosta, ale niezwykle elegancka - kwintesencja nadmorskiej kuchni Nowej Anglii. Luksus zamknięty w hot-dogowej bułce.

Składniki (8)

Porcje:
4
  • Mięso homara 400 g
  • Majonez 60 g
  • Seler naciowy 50 g
  • Bułka hot-dog 0.1 szt.
  • 🌿 Przyprawy
  • Pieprz czarny 4 szczypty
  • ✨ Opcjonalne
  • Masło 60 g
  • Cytryna 0.0 szt.
  • Szczypiorek 0.0 pęczków
💰 Szacowany koszt dania: ~333,30 PLN (83,33 PLN/porcję)

💡 Kliknij na składnik aby oznaczyć jako użyty

Kroki przygotowania

1

Mięso homara kroimy na większe kawałki.

Składniki: Mięso homara
Jeśli gotowy homar - gotujemy 8-10 min, studzimy, wyjmujemy mięso.
2

Seler siekamy drobno.

Składniki: Seler naciowy
3

Mieszamy mięso z majonezem, sokiem z cytryny, selerem, pieprzem.

Składniki: Majonez, Cytryna, Pieprz czarny
4

Bułki kroimy z boku (nie do końca), smarujemy masłem zewnątrz.

Składniki: Bułka hot-dog, Masło
5

Opiekamy bułki na patelni z obu stron do złota.

6

Wypełniamy bułki sałatką z homara.

7

Skrapiamy odrobiną rozpuszczonego masła.

Składniki: Masło
8

Posypujemy szczypiorkiem, podajemy natychmiast.

Składniki: Szczypiorek

Ciekawostka

💡

Lobster Roll po raz pierwszy został zarejestrowany w 1929 roku w Nowej Anglii, a dziś jest jednym z najpopularniejszych dań w całych Stanach Zjednoczonych.

Najlepsze na

Wskazówki

🍽️ Serwowanie

Lobster Roll najlepiej serwować na ciepłych talerzach, aby utrzymać temperaturę dania. Można podać z frytkami lub sałatką z kapusty. Dekoracja z plasterków cytryny i świeżych ziół doda elegancji.

🥡 Przechowywanie

Resztki Lobster Roll najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce przez maksymalnie 2 dni. Nie zaleca się zamrażania, ale jeśli zostaną, można podgrzać na patelni na małym ogniu, aby zachować smak i teksturę.

📸 Ugotowane przez społeczność

Zaloguj się, aby dodać zdjęcie
Dodaj zdjęcie gotowej potrawy

Po zatwierdzeniu przez moderatora otrzymasz 10 punktów doświadczenia.

🍲

Nikt jeszcze nie dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Komentarze (2)

M
MasterChef Pytanie 5mo temu

Czy można przygotować to danie dzień wcześniej i odgrzać przed podaniem?

M
MasterChef Porada 6mo temu

Zamiast zwykłej soli użyjcie soli morskiej - smak jest delikatniejszy.

Dodaj komentarz

Może Cię też zainteresować

Kategorie tego przepisu

Przekąski to małe przyjemności, które umilają czas między posiłkami lub towarzyszą spotkaniom towarzyskim. W tej kategorii prezentujemy przepisy na różnorodne przekąski - od zdrowych warzywnych dipów po bardziej sycące mini kanapki. Nasze dania obejmują koreczki, tartinki, chipsy warzywne, nachos...

Zobacz wszystkie przepisy z tej kategorii

Kolacja to najważniejszy posiłek rodzinny - czas na wspólne spędzanie czasu i rozmowy przy stole. Nasza kolekcja przepisów na kolację obejmuje dania szybkie i proste na co dzień oraz bardziej wykwintne propozycje na specjalne okazje. Znajdziesz tu przepisy na lekkie kolacje dietetyczne, sycące da...

Zobacz wszystkie przepisy z tej kategorii
Reklama