Mięso homara kroimy na większe kawałki.
Opis
Kultowa kanapka z Maine - delikatne mięso homara w maślanej, opiekanej bułce. Wersja Maine style z majonezem i cytryną lub Connecticut style podgrzana z masłem. Słodkie, soczyste kawałki homara kontrastują z chrupiącą bułką. Prosta, ale niezwykle elegancka - kwintesencja nadmorskiej kuchni Nowej Anglii. Luksus zamknięty w hot-dogowej bułce.
Składniki (8)
- Mięso homara 400 g
- Majonez 60 g
- Seler naciowy 50 g
- Bułka hot-dog 0.1 szt.
- 🌿 Przyprawy
- Pieprz czarny 4 szczypty
- ✨ Opcjonalne
- Masło 60 g
- Cytryna 0.0 szt.
- Szczypiorek 0.0 pęczków
💡 Kliknij na składnik aby oznaczyć jako użyty
Kroki przygotowania
Seler siekamy drobno.
Mieszamy mięso z majonezem, sokiem z cytryny, selerem, pieprzem.
Bułki kroimy z boku (nie do końca), smarujemy masłem zewnątrz.
Opiekamy bułki na patelni z obu stron do złota.
Wypełniamy bułki sałatką z homara.
Skrapiamy odrobiną rozpuszczonego masła.
Posypujemy szczypiorkiem, podajemy natychmiast.
Ciekawostka
Lobster Roll po raz pierwszy został zarejestrowany w 1929 roku w Nowej Anglii, a dziś jest jednym z najpopularniejszych dań w całych Stanach Zjednoczonych.
Najlepsze na
Wskazówki
Lobster Roll najlepiej serwować na ciepłych talerzach, aby utrzymać temperaturę dania. Można podać z frytkami lub sałatką z kapusty. Dekoracja z plasterków cytryny i świeżych ziół doda elegancji.
Resztki Lobster Roll najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce przez maksymalnie 2 dni. Nie zaleca się zamrażania, ale jeśli zostaną, można podgrzać na patelni na małym ogniu, aby zachować smak i teksturę.
📸 Ugotowane przez społeczność
Zaloguj się, aby dodać zdjęcieDodaj zdjęcie gotowej potrawy
Po zatwierdzeniu przez moderatora otrzymasz 10 punktów doświadczenia.
Nikt jeszcze nie dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!
Komentarze (2)
Czy można przygotować to danie dzień wcześniej i odgrzać przed podaniem?
Zamiast zwykłej soli użyjcie soli morskiej - smak jest delikatniejszy.
Dodaj komentarz