Zacznij od przygotowania zaczynu, czyli 'pobudzenia' drożdży do pracy. W małej miseczce lub kubku umieść pokruszone świeże drożdże. Z ogólnej ilości wody (300 ml) odlej około 100 ml, upewniając się, że jest przyjemnie ciepła (nie gorąca!). Zalej nią drożdże. Dodaj jedną łyżkę miodu z odmierzonej ilości oraz jedną łyżkę mąki orkiszowej. Całość dokładnie wymieszaj małą trzepaczką lub widelcem, aż drożdże całkowicie się rozpuszczą i powstanie gładka, płynna mieszanka. Przykryj miseczkę czystą ściereczką i odstaw w ciepłe, wolne od przeciągów miejsce (np. blisko kaloryfera lub w lekko nagrzanym piekarniku) na około 10-15 minut. Gotowy zaczyn powinien znacznie zwiększyć swoją objętość i pokryć się gęstą pianą - to znak, że drożdże są aktywne i gotowe do działania.
Komentarze (0)
Bądź pierwszy który skomentuje ten przepis!
Dodaj komentarz