Zacznij od przygotowania zaczynu, czyli 'obudzenia' drożdży. W małym garnuszku podgrzej mleko. Musi być ono lekko ciepłe, jak woda do kąpieli dla dziecka (ok. 37°C). Możesz to sprawdzić, wylewając kroplę na wewnętrzną stronę nadgarstka – nie powinno parzyć. Do dużej miski lub kubka wkrusz świeże drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru (z tych 60g) i 2 łyżki mąki (z tych 500g). Zalej wszystko ciepłym mlekiem i delikatnie wymieszaj widelcem, tylko do połączenia składników. Odstaw miseczkę w ciepłe, wolne od przeciągów miejsce na 10-15 minut. Po tym czasie na powierzchni powinna pojawić się gęsta, bąbelkowa piana. To znak, że drożdże są aktywne i gotowe do pracy.
Komentarze (0)
Bądź pierwszy który skomentuje ten przepis!
Dodaj komentarz