Menu

Rendang wołowe

Pikantne Dania główne Kuchnia azjatycka 180 min Trudny 337 wyświetleń ~216,95 PLN - (0)
Oceń:
(0)

Opis

Indonezyjskie rendang to jedno z najsmaczniejszych dań mięsnych świata. Wołowina duszona godzinami w aromatycznej paście z chili, galangalem, trawą cytrynową i mlekiem kokosowym, aż stanie się ciemna i intensywna w smaku. Suche curry, w którym cała ciecz wyparowała, pozostawiając mięso otulone skoncentrowanymi przyprawami. Tradycyjnie podawane podczas świąt muzułmańskich.

Składniki (11)

Porcje:
4
  • Wołowina gulaszowa 800 g
  • Trawa cytrynowa 40 g
  • Ryż biały 400 g
  • Mleko kokosowe 800 ml
  • Cebula 0.0 szt.
  • ✨ Opcjonalne
  • Wiórki kokosowe 100 g
  • Czosnek 0.2 ząbków
  • Galangal 30 g
  • Liście kaffir lime 6 g
  • Kurkuma 10 g
  • Chilli papryczka 1.3 szt.
💰 Szacowany koszt dania: ~216,95 PLN (54,24 PLN/porcję)

💡 Kliknij na składnik aby oznaczyć jako użyty

Kroki przygotowania

1

Wołowinę kroimy w 3cm kostki.

2

Blendujemy chili, czosnek, cebulę, galangal i kurkumę na gładką pastę.

3

Prażymy wiórki kokosowe na suchej patelni do złotego koloru.

4

W dużym garnku smażymy pastę z trawą cytrynową i liśćmi kaffir 5 minut.

5

Dodajemy mięso, mieszamy by się obtlukło pastą.

6

Wlewamy mleko kokosowe, doprowadzamy do wrzenia.

7

Zmniejszamy ogień, dusimy bez przykrycia 2.5-3 godziny, mieszając co jakiś czas.

8

Pod koniec dodajemy prażone wiórki, dusimy aż płyn odparuje. Podajemy z ryżem.

Ciekawostka

💡

Rendang wołowe jest uznawane za jedno z najlepszych dań na świecie i w 2011 roku zajęło pierwsze miejsce w rankingu 'World's 50 Most Delicious Foods'.

Najlepsze na

Wskazówki

🍽️ Serwowanie

Najlepiej podać rendang na głębokim talerzu, w towarzystwie świeżo ugotowanego ryżu. Można udekorować świeżą kolendrą i podać z limonką na boku, aby dodać świeżości.

🥡 Przechowywanie

Pozostałości rendangu najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce przez 3-4 dni. Można również zamrozić danie na okres do 3 miesięcy. Podgrzewaj na małym ogniu na patelni, aby zachować smak i konsystencję.

📸 Ugotowane przez społeczność

Zaloguj się, aby dodać zdjęcie
Dodaj zdjęcie gotowej potrawy

Po zatwierdzeniu przez moderatora otrzymasz 10 punktów doświadczenia.

🍲

Nikt jeszcze nie dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Komentarze (3)

P
Pichcik Opinia 2mo temu

Pyszne! Dodałam trochę więcej czosnku i wyszło jeszcze lepiej.

M
MasterChef Pytanie 3mo temu

Czy mogę pominąć czosnek? Mój mąż nie toleruje czosnku.

P
Pichcik Pytanie 5mo temu

Ile kalorii ma jedna porcja tego dania? Liczę makra.

Dodaj komentarz

Może Cię też zainteresować

Kategorie tego przepisu

Dania główne to serce każdego posiłku - syte, pożywne i pełne smaku. W tej kategorii prezentujemy bogaty wybór przepisów na obiady i kolacje, które zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia. Od klasycznych polskich kotletów schabowych przez aromatyczne dania z kurczaka, po wykwintne stek...

Zobacz wszystkie przepisy z tej kategorii

Kuchnia azjatycka to różnorodność smaków od Japonii po Tajlandię - umami, słodko-kwaśne i pikantne. Sushi, ramen, pad thai, pho i dim sum - kultowe dania z restauracji w domu. Wok cooking: stir-fry z warzywami, tofu i mięsem w kilka minut. Sosy azjatyckie: sojowy, rybny, ostrygowy i hoisin - pods...

Zobacz wszystkie przepisy z tej kategorii
Reklama