Ajvar
Opis
Ajvar to bałkański sos/pasta z pieczonych czerwonych papryk (często z dodatkiem bakłażana), o intensywnej, głębokiej czerwonej barwie, gładkiej lub lekko ziarnistej konsystencji oraz wyraźnym, dymnym, słodko-kwaśnym smaku z nutą czosnku i oliwy. Naturalnie aromatyczny i pikantny w zależności od użytych papryk, stanowi wyrazisty dodatek do wielu potraw. Ajvar jest niskokaloryczny, źródłem błonnika, witamin A i C oraz antyoksydantów (likopen, kapsantyna); przygotowany na oliwie dostarcza zdrowych tłuszczów. Dzięki zawartości składników odżywczych wspiera odporność i zdrowie oczu, a obecność błonnika sprzyja trawieniu. Świetnie sprawdza się jako smarowidło na pieczywo, dip do warzyw, dodatek do mięs z grilla, składnik kanapek, sosów, gulaszy czy makaronów, a także jako kontrastowy akcent do serów. Nieotwarte słoiki przechowuje się w chłodnym, ciemnym miejscu; po otwarciu ajvar trzymać w lodówce, nakryty cienką warstwą oleju i użyć w ciągu 1–2 tygodni, pilnując czystych sztućców.