Chrzan tarty (ze słoiczka)
Opis
Chrzan tarty ze słoiczka to kremowa, lekko ziarnista pasta o charakterystycznym, intensywnie ostrym i piekącym aromacie oraz białawo-kremowej barwie. Zapach uwalnia lotne związki siarki (izotiocyjaniany), które dają przyjemne uczucie rozgrzania i chwilowego łzawienia. Produkt jest niskokaloryczny, zawiera witaminę C, błonnik i związki siarkowe o właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwzapalnych, może pobudzać trawienie i łagodzić zatkany nos; osoby z wrażliwym żołądkiem powinny stosować go ostrożnie. Chrzan świetnie komponuje się z mięsem (szczególnie pieczonym i wędzonym), rybami, jajkami, sosami na bazie śmietany czy majonezu oraz jako dodatek do kanapek i zimnych przekąsek. Po otwarciu należy przechowywać go w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku, chronić przed światłem i wysoką temperaturą; dla dłuższego zachowania aromatu można porcjować i zamrażać.