Banan (dojrzały)
Opis
Dojrzały banan ma słodki, kremowy smak i miękką, łatwą do rozgniecenia konsystencję; skórka jest żółta, często z brązowymi plamkami świadczącymi o pełnej dojrzałości, a miąższ jasny i aromatyczny. Jest bogaty w węglowodany prostsze, błonnik, potas, witaminę B6 i witaminę C, dostarczając szybkiej energii, wspomagając pracę serca, równowagę elektrolitową oraz trawienie, a witamina B6 wspiera syntezę neuroprzekaźników. W kuchni dojrzały banan świetnie nadaje się do smoothie, wypieków (chleb bananowy, ciasta), jako dodatek do płatków, jogurtu czy naleśników, a także do mrożenia na deser typu „nice cream”. Przechowywać w temperaturze pokojowej do spożycia natychmiastowego; w celu spowolnienia dojrzewania umieścić w lodówce (skórka ściemnieje, miąższ pozostanie). Do mrożenia obranie i porcjowanie przed zamrożeniem ułatwia późniejsze użycie.