Biała czekolada
Opis
Biała czekolada ma kremowy, bardzo słodki smak z wyraźnymi nutami masła kakaowego i mleka, a jej wygląd to gładka, perłowo-kremowa masa bez ciemnych grudek kakaowych. Brak miąższu ziarna kakaowego sprawia, że nie ma typowej gorzkości czekolady, za to dominuje delikatna, mleczna słodycz i aksamitna konsystencja. Pod względem odżywczym biała czekolada jest skoncentrowanym źródłem energii, bogatym w tłuszcze (głównie masło kakaowe) i cukry, dostarcza też białka oraz wapnia z dodatku mleka, lecz zawiera niewiele antyoksydantów w porównaniu z ciemną czekoladą, dlatego warto spożywać ją z umiarem. W kuchni sprawdza się do polew, ganache, kremów, ciastek, dekoracji i deserów z owocami czy orzechami, świetnie komponując się z malinami, pistacjami i wanilią. Przechowuj białą czekoladę w chłodnym, suchym miejscu z dala od silnych zapachów, najlepiej w temperaturze 15–20°C, szczelnie owiniętą; unikaj wahań temperatur, by zapobiec powstawaniu tzw. „bloom”.