Menu

Biała czekolada

🌱 Wegetariańskie

Opis

Biała czekolada ma kremowy, bardzo słodki smak z wyraźnymi nutami masła kakaowego i mleka, a jej wygląd to gładka, perłowo-kremowa masa bez ciemnych grudek kakaowych. Brak miąższu ziarna kakaowego sprawia, że nie ma typowej gorzkości czekolady, za to dominuje delikatna, mleczna słodycz i aksamitna konsystencja. Pod względem odżywczym biała czekolada jest skoncentrowanym źródłem energii, bogatym w tłuszcze (głównie masło kakaowe) i cukry, dostarcza też białka oraz wapnia z dodatku mleka, lecz zawiera niewiele antyoksydantów w porównaniu z ciemną czekoladą, dlatego warto spożywać ją z umiarem. W kuchni sprawdza się do polew, ganache, kremów, ciastek, dekoracji i deserów z owocami czy orzechami, świetnie komponując się z malinami, pistacjami i wanilią. Przechowuj białą czekoladę w chłodnym, suchym miejscu z dala od silnych zapachów, najlepiej w temperaturze 15–20°C, szczelnie owiniętą; unikaj wahań temperatur, by zapobiec powstawaniu tzw. „bloom”.

Wartości odżywcze (na 100g)

540 kcal Kalorie
6,0g Białko
60,0g Węglowodany
32,0g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (6)

Tarta żurawinowo-biała z migdałowym wnętrzem

⏱️ 90 min 🟡 medium

Mini pączki budyniowe z kremem waniliowo-mascarpone i polewą białoczekoladową

⏱️ 120 min 🟡 medium

Kokosowe pralinki 'Biała Laguna' z kremem migdałowo-białoczkoladowym

⏱️ 90 min 🟡 medium

Letnia Fantazja: Chłodnik Truskawkowy na Kokosowym Spodzie z Nutą Kwiatu Bzu

⏱️ 300 min 🟡 medium

Popękane Ciasteczka Pistacjowe z Białą Czekoladą i Kardamonem

⏱️ 180 min 🟡 medium

Kremowe Lody Sernikowe z Malinami i Białą Czekoladą (bez maszyny)

⏱️ 390 min 🟡 medium