Menu

Liść laurowy

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Liść laurowy to aromatyczny, podłużny liść o gładkiej, ciemnozielonej (świeży) lub oliwkowo-brązowej (suszonej) barwie, o intensywnym, lekko gorzkawym smaku z nutami eukaliptusa i sosny. Zawiera olejki eteryczne (m.in. eukaliptol), antyoksydanty oraz śladowe ilości witamin A, C i minerałów jak żelazo i mangan, które mogą wspierać procesy przeciwzapalne i trawienie oraz działać przeciwbakteryjnie. Kulinarne zastosowania obejmują duszone mięsa, zupy, sosy, gulasze i marynaty, gdzie liść uwalnia aromat podczas długiego gotowania i zwykle jest usuwany przed podaniem. Przechowywać najlepiej całe, suszone liście w szczelnym, ciemnym pojemniku w chłodnym, suchym miejscu; świeże liście można zamrozić lub przechowywać w lodówce krótko, aby zachować aromat.

Wartości odżywcze (na 100g)

313 kcal Kalorie
7,6g Białko
74,9g Węglowodany
8,4g Tłuszcze

Informacje

Typowa waga 0.3g
Kategorie

🍳 Przepisy z tym składnikiem (6)

Postępowy sos pomidorowo-nerkowcowy (wersja wegańska, insp. Jadłonomia)

⏱️ 90 min 🟡 medium

Rosół gęsi w stylu Olga Smile z domowym makaronem

⏱️ 240 min 🟡 medium

Kluski śląskie z sosem pieczeniowym

⏱️ 90 min 🟡 medium

Śledzie po kaszubsku

⏱️ 780 min 🟡 medium

Placek po węgiersku z gulaszem wołowym i buraczkami

⏱️ 120 min 🟡 medium

Kotlet schabowy z kapustą zasmażaną

⏱️ 75 min 🟡 medium