Solone orzeszki ziemne
Opis
Solone orzeszki ziemne mają intensywny, lekko słony i prażony smak z wyraźną, maślaną nutą orzechową; ich wygląd to złocisto-brązowe, połyskujące od naturalnego oleju ziarna o chrupiącej strukturze. Są uniwersalną przekąską, doskonałym dodatkiem do sałatek, dań azjatyckich (np. sosów i stir-fry), wypieków oraz jako baza do masła orzechowego i posypki do deserów czy dań wytrawnych. Pod względem odżywczym orzeszki są kaloryczne, bogate w białko roślinne, zdrowe tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone, błonnik, witaminę E, niacynę, kwas foliowy oraz minerały takie jak magnez i fosfor, co wspiera pracę serca i metaboliczną. Należy jednak zwracać uwagę na zawartość soli i kalorii oraz na ryzyko alergii. Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu w szczelnym opakowaniu; dłużej zachowają świeżość w lodówce lub zamrażarce.