Biszkopty / paluchy biszkoptowe
Opis
Biszkopty, znane też jako paluchy biszkoptowe, to lekkie, podłużne ciasteczka o złocistej, delikatnie chrupiącej skórce i miękkim, porowatym wnętrzu oraz subtelnie słodkim, jajeczno-waniliowym smaku. Ich struktura dobrze chłonie płyny, przez co stają się miękkie i aromatyczne po nasączeniu kawą, likierem czy syropem. Pod względem odżywczym biszkopty są źródłem węglowodanów prostych i kalorii przy relatywnie niskiej zawartości tłuszczu i białka, dostarczając też niewielkie ilości witamin z grupy B i minerałów pochodzących z jaj i mąki. Mogą być lekką przekąską lub elementem diety przy ograniczeniu tłuszczu, jednak warto kontrolować porcje ze względu na cukry rafinowane. W kuchni sprawdzają się jako baza do tiramisu, deserów warstwowych, podawane z kremami, lodami czy do moczenia w kawie i herbacie. Przechowuje się je szczelnie w suchym miejscu; dłuższe przechowywanie wymaga zamrożenia w szczelnym opakowaniu, a nasączone ciastka należy spożyć szybko.