Boczek wędzony w plastrach
Opis
Boczek wędzony w plastrach cechuje się intensywnym, dymnym aromatem oraz wyrazistym, słono‑umami smakiem; plastry mają kontrastową warstwę mięśni i tłuszczu, złocisto‑brązową powierzchnię i chrupiącą po obróbce teksturę. Jest źródłem białka i tłuszczów, dostarcza także witamin z grupy B oraz minerałów takich jak żelazo i cynk, jednak zawiera stosunkowo dużo nasyconych tłuszczów i sodu, dlatego warto spożywać go z umiarem jako element zrównoważonej diety. W kuchni sprawdza się do śniadań, kanapek i sałatek, jako dodatek do zup, makaronów i dań zapiekanych, a także do owijania warzyw czy drobiu w celu wzbogacenia smaku. Przechowuje się go w lodówce w szczelnym opakowaniu, najlepiej w temperaturze poniżej 4°C, spożyć w ciągu kilku dni po otwarciu; można też mrozić porcjami, rozmrażając w lodówce.