Menu

Borówki świeże

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Borówki świeże to małe, kuliste jagody o intensywnym, słodko-kwaśnym smaku i gładkiej skórce w odcieniach niebiesko‑purpurowych z charakterystycznym, jasnym nalotem. Są soczyste, delikatne w strukturze i przyjemnie aromatyczne, co czyni je uniwersalnym dodatkiem do dań słodkich i wytrawnych. Pod względem odżywczym borówki są niskokaloryczne, bogate w błonnik, witaminę C, witaminę K i mangan oraz bardzo dobre źródło antyoksydantów, zwłaszcza antocyjanów, które wspierają zdrowie serca, funkcje poznawcze i działają przeciwzapalnie. W kuchni borówki świetnie sprawdzają się w musli, smoothie, deserach, wypiekach, sosach do mięs i sałatkach oraz jako świeży dodatek do serów. Zaleca się przechowywać je nienasmarowane w lodówce w przewiewnym pojemniku wyłożonym papierowym ręcznikiem i spożyć w ciągu 4–7 dni. Do dłuższego przechowywania najlepiej je zamrozić, uprzednio rozłożone na tacy, by nie sklejały się podczas mrożenia.

Wartości odżywcze (na 100g)

57 kcal Kalorie
0,7g Białko
14,5g Węglowodany
0,3g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (4)

Muffinki z borówkami

⏱️ 60 min 🟡 medium

Muffinki 'Białostockie Słoneczne' z kokosem i jagodami

⏱️ 90 min 🟡 medium

Cytrynowo-borówkowe ciasto z maślaną kruszonką

⏱️ 75 min 🟢 easy

Muffinki z mieszanką leśnych owoców i chrupiącą kruszonką owsianą

⏱️ 75 min 🟡 medium