Brązowy cukier demerara
Opis
Brązowy cukier demerara ma duże, złocisto‑brązowe kryształki o chrupiącej konsystencji i wyraźnym, karmelowo‑melasowym aromacie, łagodniejszym niż ciemne cukry trzcinowe. Jego smak wnosi subtelną słodycz z nutami toffi, doskonale nadaje się do posypywania owsianki, musli i deserów, do pieczenia ciastek oraz do karmelizowania owoców i sosów, a także jako dekoracyjny dodatek do napojów i koktajli. Pod względem odżywczym demerara to głównie sacharoza dostarczająca szybko przyswajalnej energii; zawiera niewielkie ilości minerałów i śladowe ilości melasy, lecz nie zastąpi zrównoważonej diety i powinien być spożywany umiarkowanie. Przechowywać w szczelnym pojemniku w suchym, chłodnym miejscu, aby zapobiec zbrylaniu; jeśli stwardnieje, można go zmiękczyć kawałkiem jabłka lub kromką chleba na kilka godzin.