Czerwone fermentowane tofu (doufuru/sufu)
Opis
Czerwone fermentowane tofu (doufuru/sufu) to gęsty, kremowy serwopodobny produkt sojowy o intensywnym, pikantno‑umami smaku z wyraźną słonością i aromatem fermentacji; jego charakterystyczny czerwony kolor pochodzi zwykle od czerwonego ryżu (hongqu) lub przypraw i nadaje potrawom dekoracyjny akcent. Pod względem odżywczym dostarcza białka roślinnego i izoflawonów sojowych korzystnych dla metabolizmu kostnego i sercowo‑naczyniowego, może także zawierać pożyteczne kultury fermentacyjne, lecz jest też bogaty w sód, więc warto stosować umiarkowanie. W kuchni używa się go jako intensywnego dodatku smakowego: rozcierany jako dip lub pasta do congee, składnik marynat, sosów i duszonych potraw oraz do doprawiania warzyw i mięs. Nieotwarte opakowanie zwykle można przechowywać w chłodnym miejscu, po otwarciu należy trzymać w lodówce zanurzone w zalewie lub szczelnie zamknięte, aby zachować aromat i trwałość.