Bułka hot-dog
Opis
Bułka hot-dog to lekko słodkawa, miękka bułka o złocistej, delikatnie błyszczącej skórce i finezyjnym, podłużnym kształcie, czasem posypana sezamem. Jej neutralny smak i puszysta struktura świetnie współgrają z pikantnymi parówkami, kiełbasami, warzywnymi dodatkami i sosami, sprawdzając się także jako baza do klasycznych hot-dogów, kanapek z sałatkami czy prostych przekąsek serwowanych na ciepło. Pod względem odżywczym bułka hot-dog to głównie węglowodany i energia (przeciętnie 250–300 kcal na 100 g), z umiarkowaną zawartością białka (ok. 8–10 g) i tłuszczu (4–6 g), a także małą ilością błonnika; wzbogacone wersje dostarczają witamin z grupy B i błonnika. Dobrze komponuje się z białkiem i warzywami dla zrównoważonego posiłku, należy jednak spożywać umiarkowanie. Przechowywać szczelnie zapakowaną w temperaturze pokojowej 2–3 dni lub mrozić do 1–3 miesięcy; rozmrażać powoli i odświeżać krótkim podgrzaniem.