Menu

Cebula

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Cebula to wielowarstwowy warzywny bulwiasty o gładkiej skórce w odcieniach bieli, żółci lub czerwieni, o ostrym, pikantnym smaku świeżym, łagodnie słodkim po obróbce cieplnej i charakterystycznym aromacie wynikającym z związków siarki. Z punktu widzenia odżywczego cebula dostarcza niewiele kalorii, za to błonnik, witaminę C, minerały oraz flawonoidy (w tym kwercetynę) i prebiotyczną inulinę, co przekłada się na działania przeciwzapalne, wspieranie odporności, zdrowie serca i mikroflory jelitowej. W kuchni cebula jest podstawą aromatu — nadaje się do smażenia, duszenia, pieczenia i jedzenia na surowo, łącząc się doskonale z mięsem, rybami, zupami, sosami, sałatkami i marynatami. Przechowywać należy ją w suchym, chłodnym i przewiewnym miejscu z dala od ziemniaków; po przekrojeniu trzymać w szczelnym pojemniku w lodówce i zużyć w ciągu kilku dni.

Wartości odżywcze (na 100g)

40 kcal Kalorie
1,1g Białko
9,3g Węglowodany
0,1g Tłuszcze

Informacje

Typowa waga 150.0g

🍳 Przepisy z tym składnikiem (6)

Zupa cebulowa z serem gruyère

⏱️ 60 min 🟡 medium

Postępowy sos pomidorowo-nerkowcowy (wersja wegańska, insp. Jadłonomia)

⏱️ 90 min 🟡 medium

Burgery jagnięce z fetą

⏱️ 45 min 🟡 medium

Kapusta zasmażana z kiełbasą

⏱️ 30 min 🟢 easy

Pieczone warzywa po śródziemnomorsku z chrupiącą ciecierzycą (wegańska wariacja na temat briam)

⏱️ 90 min 🟡 medium

Rosół gęsi w stylu Olga Smile z domowym makaronem

⏱️ 240 min 🟡 medium